הבלוג
איך זה כל-כך בריא? סקירת הערך התזונתי של שמן הזית
כשאנחנו מזלפים שמן זית כתית מעולה על סלט טרי או משתמשים בו לבישול, לא תמיד אנחנו עוצרים לחשוב על הערך התזונתי המרשים שנמצא בכל טיפה. שמן הזית הוא הרבה יותר מסתם שמן בריא, הוא כמו אוצר של חומרים מזינים שהטבע דחס לתוך הפרי הקטן הזה. במאמר הקצר הזה נבין מה בדיוק הופך שמן זית כתית מעולה ליוצא דופן ובעל ערכים תזונתיים כאלה מיוחדים.
מה בתוך בקבוק השמן? הרכב תזונתי בסיסי
הערך התזונתי של שמן זית מתחיל בהרכב הבסיסי שלו: כף שמן זית (כ-15 מ”ל) מכילה בערך 120 קלוריות ו-14 גרם שומן, אבל הסוד האמיתי מסתתר בסוג השומן הזה. בניגוד למה שחשבנו בעבר, לא כל סוגי השומנים נוצרו שווים, ושמן הזית מוכיח את זה בצורה מושלמת.
חומצות שומן בלתי רוויות – גיבורות העל של שמן הזית 🦸🏻♀️
כ-73% מהשמן מורכב מחומצות שומן בלתי רוויות, ובעיקר מחומצה אולאית. חומצות השומן הבלתי רוויות האלה הן הסיבה המרכזית ליתרונות הבריאותיים של שמן הזית. החומצה האולאית, שהיא חומצת שומן חד בלתי רוויה, מהווה את החלק הארי (כ-70%) מכלל השומן בשמן. חומצות שומן בלתי רוויות אלה עוזרות להפחית את הכולסטרול הרע (LDL) ולהעלות את הכולסטרול הטוב (HDL), מה שתורם להגנה על מערכת הלב וכלי הדם שלנו.
מעבר לחומצות השומן החד בלתי רוויות, שמן הזית מכיל גם חומצות שומן רב בלתי רוויות, כמו אומגה 3 ואומגה 6, אם כי בכמויות קטנות יותר. חומצות השומן הבלתי רוויות מהסוג הזה חיוניות לגוף שלנו ויש להן תפקיד חשוב בריפוי תהליכים דלקתיים ובבריאות התאים.
הפוליפנולים – המגן הסודי 🛡️
אם חומצות השומן הבלתי רוויות הן גיבורות העל, נגדיר את הפוליפנולים ככוח מגן סודי שמצוי בשמן הזית ועוזר להגן על התאים שלנו מפני נזקים רבים. פוליפנולים הם תרכובות אורגניות שמשמשות כנוגדי חמצון עוצמתיים, והם אחראים על חלק ניכר מהערך התזונתי המיוחד של שמן הזית.
הפוליפנולים בשמן זית כוללים תרכובות כמו הידרוקסיטירוסול ואולאוקנטל, שמחקרים מראים שיש להם תכונות אנטי-דלקתיות חזקות. כמות הפוליפנולים בשמן זית משתנה בהתאם לזן הזיתים, לבשלות שלהם בזמן המסיק ולשיטת ההפקה. שמן זית כתית מעולה, במיוחד כזה שהופק בכבישה קרה מזיתים שנמסקו מוקדם, מכיל את כמות הפוליפנולים הגבוהה ביותר.
הפוליפנולים הם גם אלה שאחראים על הטעם המעט מר או החריף שאנחנו חשים לפעמים כשטועמים שמן זית איכותי. זה לא פגם – להיפך, זה סימן שהשמן עשיר בפוליפנולים בריאים! ככל שהשמן טרי יותר, כך יש בו יותר פוליפנולים, ולכן השמירה על השמן במקום חשוך וקריר חשובה מאוד לשמירה על הערכים התזונתיים האלה.
נוגדי חמצון נוספים – ויטמינים חיוניים לגוף האדם 💪🏻
מעבר לפוליפנולים, הערך התזונתי של שמן זית כולל גם נוגדי חמצון חשובים נוספים. ויטמין E, למשל, נמצא בכמויות נדיבות בשמן זית ומהווה נוגד חמצון רב עוצמה, שעוזר להגן על השומנים בגוף מפני חמצון. כף שמן זית אחת יכולה לספק כ-13% מהצורך היומי שלנו בויטמין E.
גם ויטמין K נמצא בשמן זית, וחשוב מאוד לקרישת דם ולבריאות העצמות. אמנם הכמות קטנה יחסית, אבל כשאנחנו צורכים שמן זית באופן קבוע, היא בהחלט תורמת לצריכה היומית.
איך שיטת ההפקה של שמן הזית משפיעה על הערך התזונתי?
לא כל שמני הזית זהים מבחינת הערכים התזונתיים שהם מכילים. חשוב לזכור: שמן זית כתית מעולה שעבר כבישה קרה שומר על כל הערכים התזונתיים בצורה הטובה ביותר.
תהליך הכבישה קרה, שמתבצע בטמפרטורה של עד 27 מעלות צלזיוס, מבטיח שהפוליפנולים, חומצות השומן הבלתי רוויות ונוגדי החמצון לא ייפגעו בחום גבוה והאיכות המקסימלית תישמר.
למה הערך התזונתי הזה חשוב לנו?
כשאנחנו מבינים את הערך התזונתי המלא של שמן זית, אנחנו מבינים למה הוא נחשב לאחד ממרכיבי היסוד של התזונה הים-תיכונית הבריאה. חומצות השומן הבלתי רוויות תומכות בבריאות הלב, הפוליפנולים נלחמים בדלקות ובהזדקנות, ונוגדי החמצון מגנים על התאים שלנו.
המחקרים מראים שצריכה קבועה של שמן זית איכותי, עשיר בפוליפנולים ובחומצות שומן בלתי רוויות, קשורה לירידה בסיכון למחלות לב, לשיפור בתפקוד המוחי, ואפילו להפחתת הסיכון למחלות ניווניות.
הטבע ארז לנו בריאות בתוך פרי קטנטן
הערך התזונתי של שמן זית הוא הרבה יותר ממספרים על תווית. זהו שילוב מורכב של חומצות שומן בלתי רוויות איכותיות, פוליפנולים עוצמתיים, ונוגדי חמצון חיוניים שהטבע ארז בצורה מושלמת בתוך פרי הזית הקטן. כשאנחנו בוחרים שמן זית כתית מעולה, שעבר כבישה קרה והופק מזיתים איכותיים, אנחנו בעצם בוחרים להזין את הגוף שלנו בכל הטוב שהטבע יודע להציע.
אז בפעם הבאה שתטפטפו שמן זית על הסלט או תטבלו פרוסת לחם בשמן ריחני, תזכרו – זה לא רק טעים, זה גם אוצר עם ערך תזונתי חריג ואמיתי לגוף שלכם.


זית סורי מבוקע בלאדי


