כל השימושים השונים של שמן זית במטבח – חלק א’

יצא לך לחשוב פעם על שלל השימושים השונים שאפשר לעשות בשמן זית? ללא צל של ספק, מדובר באחד המרכיבים הכי ורסטיליים במטבח! יש דרכים שונות ומגוונות להכנת מאכלים באמצעות הנוזל הזהוב הנפלא הזה. מכיוון שדרכי ההכנה והעבודה עם שמן זית במטבח באמת רבות – חילקנו את הסקירה לשני חלקים – לפניך חלק א’.

הזלפת שמן זית ישירות מהבקבוק

הדרך הטובה ביותר ליהנות מהטעם המיוחד של שמן זית כתית מעולה היא פשוט להשתמש בו כמו שהוא, הישר מן הבקבוק ובטמפרטורת החדר. מכיוון ששמן הזית עתיר בטעמים אין צורך ביותר מכמה טיפות כדי להבליט את הטעמים, כמעט בכל מאכל שתבחרו: בין אם זה טפטוף רנדומלי של שמן זית על גבי עגבניות טריות, שזה עתה נפרסו ונבזק עליהן מלח גס, או מעל הסטייק החם, שרק יצא מהגריל.

מרינדה של שמן זית

יעבוד מצוין גם עם מרקים, דגים, תפוחי אדמה אפויים, בצק פיצה, לחמים, סלטים ועוד.

הכנת רטבים ותיבול על בסיס שמן זית

שמן זית איכותי הוא מרכיב חשוב בהכנת רטבים טעימים לסלט. כשמדובר על תיבול בסיסי, פשוט וטעים לסלט, ההמלצה שלנו היא להתחיל בהזלפה של שמן הזית על הירקות החתוכים, ורק לאחר מכן להוסיף לימון (או חומץ), מלח ופלפל. יש אנשים שמעדיפים להוסיף קודם כל את המרכיבים החומציים (לימון/חומץ) ורק אח”כ את שמן הזית. אנחנו מזמינים אתכם לנסות פעם כך ופעם בסדר הפוך, ולגלות את ההבדל הגדול שנוצר בטעם! מה שלא יהיה, הרטבים שנכין עם שמן זית יוסיפו לטעם, למרקם ולהנאה הקולינרית.

השרייה בשמן זית – מרינדה

יש כמה סוגים שונים של מרינדות, חלקן מבוססות חומציות (מיץ לימון או יין) או עשבי תיבול, ואחרות מבוססות על שמן. כל המרינדות באשר הן מעניקות טעמים נוספים לבשר, עוף או דגים, והן מצליחות לעשות זאת לא רק משום שהן עוטפות את החלק החיצוני של המזון, אלא משום שאט אט, בתהליך ההשרייה, הן גם חודרות פנימה, לתוכו. כשבוחרים להשתמש דווקא בשמן זית להשרייה הזאת (בין אם למרינדת בשר, דגים, או כל דבר אחר) החדירה של השמן פנימה מתרחשת בקלות יתרה.הדלפה של שמן זית על ירקות

טיגון וטיגון קל בשמן זית

מתכונים רבים מתחילים בטיגון קל של בצל קצוץ ושום במעט שמן זית בתוך מחבת, מעל להבה בינונית. כל המטבח מתמלא מייד בניחוחות נפלאים של בישול, למרות שבקושי התחלנו לבשל.
שמן זית מתאים במיוחד מטבעו לטיגון, וזאת בשל היותו פי 4 או פי 5 עמיד יותר לחום, בהשוואה לשמני בישול אחרים, או לחמאה. אפשר לחמם שמן זית לטמפרטורות די גבוהות, מבלי שיעלה עשן ויישרף.
סיבה טובה נוספת להשתמש בשמן זית לטיגון היא שתזדקקו לפחות שמן בהכנה, משום שנפח השמן עולה כשהוא מתחמם. שמן זית הוא שמן מושלם לטיגון, משום שבניגוד לשמני בישול אחרים, הוא עוטף את המזון, ולא נספג בו כ”כ מהר. מסיבה זו תקבלו, די בקלות, ציפוי פריך, מקורמל וטעים לכל מה שתטגנו. אותו ציפוי של שמן הזית “כולא” את הטעם הטבעי של המאכלים, ובמידה ומדובר בשמן זית כתית מעולה – ניתן אף לסנן ולהשתמש בו שוב.

אפייה בשמן זית

זה אולי נשמע מעט תמוה, אבל אפייה עם שמן זית היא סוד שמתגלגל כבר מאות שנים. שמן הזית מעניק לעוגות ועוגיות מרקם קליל, כמעט מרחף, ואפשר להשתמש בו בביטחון להכנת קינוחים, כתחליף לחמאה או לשמנים אחרים.
ישנם שפים שסבורים שלשמן זית כתית מעולה יש טעם דומיננטי מדי, שעלול להתערב בטעם הסופי הרצוי. שפים אחרים חושבים שאפייה באמצעות שמן זית דווקא מעניקה מימד נוסף לקינוח או למאפה. במידה ואתם חוששים מדומיננטיות של שמן הזית, אנחנו במשק אחיה ממליצים להשתמש בשמן זית זני מסוג קורנייקי, שנחשב לבעל טעם מאוזן ורמת מרירות וחריפות נכונה.קינוח עם שמן זית

על-מנת לאפות או להכין קינוח עם שמן זית תצטרכו לעדכן את כמות השמן שיחליף את החמאה במתכון. האמת היא שזה די פשוט, זכרו זאת כך:
משקל השמן צריך להיות 85% ממשקל החמאה. כלומר, במקום כל 100 גרם חמאה צריך 85 גרם שמן (יוצא בין 1/3 ל- 1/2 כוס).
שמן זית הוא הרכיב השימושי ביותר במטבח שלך!
קל להבין את הכיוון – שמן זית הוא אחד הרכיבים השימושיים ביותר במטבח שלכם. שווה להכיר את המגוון הגדול, משום שהוא עשוי לפתוח בפניכם עולם שלם של אפשרויות קולינריות מלהיבות, שיתכן שכלל לא ידעתם שקיימות.
בחלק ב’ של המאמר נסקור שימושים מתקדמים יותר בשמן זית במטבח, כמו למשל: שימור מזון, יצירת תחליב (אמולסיה), הקפצה, טיגון קל עם צלייה ועוד.

שיהיה בתיאבון!

פח 5 ל' ב-209 ₪. לחברי מועדון - דבש לחיץ מתנה
23.00690.00

שמן זית כתית מעולה של משק אחיה מיועד לאנשים שמעריכים איכות. השמן מורכב מבלנד של זני ברנע וסורי, היוצר טעם מורגש, אך מעודן, שמתאים במיוחד לחך הישראלי ומשמש לכל סוגי התיבול והבישול.

פח 5 ל' ב-209 ₪. לחברי מועדון - דבש לחיץ מתנה
47.00690.00

שמן זית כתית מעולה לאנשים שאוהבים שמן זית אותנטי וחזק. השידוך המושלם לחומוס, סלטים ומאכלים בהם רוצים להרגיש היטב את שמן הזית המשובח של משק אחיה.

פח 5 ל' ב-209 ₪. לחברי מועדון - דבש לחיץ מתנה
47.00690.00

שמן זית כתית מעולה, פירותי וארומטי, והעדין מבין זני השמן. בעל טקסטורה קלילה וטעם ניטרלי. מצוין לשתייה, תיבול, בישול ואפייה.

פח 5 ל' ב-209 ₪. לחברי מועדון - דבש לחיץ מתנה
47.00690.00

שמן זית כתית מעולה, עם ארומה פירותית וטעם עשבוני רענן. מצוין לתיבול ובישול, והכי מתאים לטיגון בזכות אחוזי חומצה אולאית ונוגדי חמצון גבוהים.

פח 5 ל' ב-209 ₪. לחברי מועדון - דבש לחיץ מתנה
47.00690.00

שמן זית כתית מעולה שפוגשים בדרך כלל במעדניות וייחודו בניחוחות ירוקים מודגשים וברמת מרירות וחריפות נכונה. מתאים במיוחד לסלטים ומאכלים על בסיס ירקות ירוקים, ומדגיש טעמים של בשר ודגים.

50.00

הטריפל של משק אחיה: שלושת הממרחים המצוינים שלנו בחבילה אחת שתקפיץ לכם את הטעמים במטבח ותעורר לכם את בלוטות הטעם! מיוצר עם שמן הזית של משק אחיה

189.00

4 סוגים של שמן זית זני: קורנייקי, ארבקינה, סורי ופיקואל ארוזים במארז מהודר. מעולה למתנה לחבר אהוב וכמובן לרכישה לשימוש עצמי. כך תוכלו ליהנות ממגוון שמני הזית המובחרים של משק אחיה. תכולה: כל בקבוק 750 מ"ל

69.00

רבעיית הממרחים של משק אחיה: ארבעת הממרחים המצוינים שלנו בחבילה אחת שתקפיץ לכם את הטעמים במטבח ותעורר לכם את בלוטות הטעם! מיוצר עם שמן הזית של משק אחיה