כל השימושים השונים של שמן זית במטבח – חלק א’

כל השימושים השונים של שמן זית במטבח - חלק א'

יצא לך לחשוב פעם על שלל השימושים השונים שאפשר לעשות בשמן זית? ללא צל של ספק, מדובר באחד המרכיבים הכי ורסטיליים במטבח! יש דרכים שונות ומגוונות להכנת מאכלים באמצעות הנוזל הזהוב הנפלא הזה.

מכיוון שדרכי ההכנה והעבודה עם שמן זית במטבח באמת רבות – חילקנו את הסקירה לשני חלקים – לפניך חלק א’.

הזלפת שמן זית ישירות מהבקבוק

הדרך הטובה ביותר ליהנות מהטעם המיוחד של שמן זית כתית מעולה היא פשוט להשתמש בו כמו שהוא, הישר מן הבקבוק ובטמפרטורת החדר. מכיוון ששמן הזית עתיר בטעמים אין צורך ביותר מכמה טיפות כדי להבליט את הטעמים, כמעט בכל מאכל שתבחרו: בין אם זה טפטוף רנדומלי של שמן זית על גבי עגבניות טריות, שזה עתה נפרסו ונבזק עליהן מלח גס, או מעל הסטייק החם, שרק יצא מהגריל.

הכנת רטבים ותיבול על בסיס שמן זית

שמן זית איכותי הוא מרכיב חשוב בהכנת רטבים טעימים לסלט. כשמדובר על תיבול בסיסי, פשוט וטעים לסלט, ההמלצה שלנו היא להתחיל בהזלפה של שמן הזית על הירקות החתוכים, ורק לאחר מכן להוסיף לימון (או חומץ), מלח ופלפל. יש אנשים שמעדיפים להוסיף קודם כל את המרכיבים החומציים (לימון/חומץ) ורק אח”כ את שמן הזית. אנחנו מזמינים אתכם לנסות פעם כך ופעם בסדר הפוך, ולגלות את ההבדל הגדול שנוצר בטעם! מה שלא יהיה, הרטבים שנכין עם שמן זית יוסיפו לטעם, למרקם ולהנאה הקולינרית.

28.00890.00
4.9411.20 ל-100 מ''ל
למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר
59.00926.00
5.147.87 ל-100 מ''ל
למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר
57.00926.00
5.147.60 ל-100 מ''ל
למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר

השרייה בשמן זית – מרינדה

יש כמה סוגים שונים של מרינדות, חלקן מבוססות חומציות (מיץ לימון או יין) או עשבי תיבול, ואחרות מבוססות על שמן. כל המרינדות באשר הן מעניקות טעמים נוספים לבשר, עוף או דגים, והן מצליחות לעשות זאת לא רק משום שהן עוטפות את החלק החיצוני של המזון, אלא משום שאט אט, בתהליך ההשרייה, הן גם חודרות פנימה, לתוכו. כשבוחרים להשתמש דווקא בשמן זית להשרייה הזאת (בין אם למרינדת בשר, דגים, או כל דבר אחר) החדירה של השמן פנימה מתרחשת בקלות יתרה.

שמן זית במטבח

טיגון וטיגון קל בשמן זית

מתכונים רבים מתחילים בטיגון קל של בצל קצוץ ושום במעט שמן זית בתוך מחבת, מעל להבה בינונית. כל המטבח מתמלא מייד בניחוחות נפלאים של בישול, למרות שבקושי התחלנו לבשל.
שמן זית מתאים במיוחד מטבעו לטיגון, וזאת בשל היותו פי 4 או פי 5 עמיד יותר לחום, בהשוואה לשמני בישול אחרים, או לחמאה. אפשר לחמם שמן זית לטמפרטורות די גבוהות, מבלי שיעלה עשן ויישרף.
סיבה טובה נוספת להשתמש בשמן זית לטיגון היא שתזדקקו לפחות שמן בהכנה, משום שנפח השמן עולה כשהוא מתחמם. שמן זית הוא שמן מושלם לטיגון, משום שבניגוד לשמני בישול אחרים, הוא עוטף את המזון, ולא נספג בו כ”כ מהר. מסיבה זו תקבלו, די בקלות, ציפוי פריך, מקורמל וטעים לכל מה שתטגנו. אותו ציפוי של שמן הזית “כולא” את הטעם הטבעי של המאכלים, ובמידה ומדובר בשמן זית כתית מעולה – ניתן אף לסנן ולהשתמש בו שוב.

59.00926.00
5.147.87 ל-100 מ''ל
למוצר זה יש מספר סוגים. ניתן לבחור את האפשרויות בעמוד המוצר
32.00
12.80 ל-100 מ''ל

אפייה בשמן זית

זה אולי נשמע מעט תמוה, אבל אפייה עם שמן זית היא סוד שמתגלגל כבר מאות שנים. שמן הזית מעניק לעוגות ועוגיות מרקם קליל, כמעט מרחף, ואפשר להשתמש בו בביטחון להכנת קינוחים, כתחליף לחמאה או לשמנים אחרים.

ישנם שפים שסבורים שלשמן זית כתית מעולה יש טעם דומיננטי מדי, שעלול להתערב בטעם הסופי הרצוי. שפים אחרים חושבים שאפייה באמצעות שמן זית דווקא מעניקה מימד נוסף לקינוח או למאפה. במידה ואתם חוששים מדומיננטיות של שמן הזית, אנחנו במשק אחיה ממליצים להשתמש בשמן זית זני מסוג קורנייקי, שנחשב לבעל טעם מאוזן ורמת מרירות וחריפות נכונה.

קינוח עם שמן זית
קינוח עם שמן זית

על-מנת לאפות או להכין קינוח עם שמן זית תצטרכו לעדכן את כמות השמן שיחליף את החמאה במתכון. האמת היא שזה די פשוט, זכרו זאת כך:
משקל השמן צריך להיות 85% ממשקל החמאה.
כלומר, במקום כל 100 גרם חמאה צריך 85 גרם שמן (יוצא בין 1/3 ל- 1/2 כוס).

שמן זית הוא הרכיב השימושי ביותר במטבח שלך!

קל להבין את הכיוון – שמן זית הוא אחד הרכיבים השימושיים ביותר במטבח שלכם. שווה להכיר את המגוון הגדול, משום שהוא עשוי לפתוח בפניכם עולם שלם של אפשרויות קולינריות מלהיבות, שיתכן שכלל לא ידעתם שקיימות.
בחלק ב’ של המאמר נסקור שימושים מתקדמים יותר בשמן זית במטבח, כמו למשל: שימור מזון, יצירת תחליב (אמולסיה), הקפצה, טיגון קל עם צלייה ועוד.

שיהיה בתיאבון!

צמחוני

טראפל שוקולד על בסיס שמן זית וצ’ילי

רכיבים: שוקולד מריר 300 גרם שמנת 200 גרם גלוקוז 25 גרם צ’ילי גרוס 4 גרם [...]

המשך למתכון

צמחוני

קרודו טונה אדומה ואבוקדו

מצרכים: פרוסות טונה אדומה טרייה אבוקדו בשל מוצק יוגורט יווני סמיך שמן זית קורנייקי משק [...]

המשך למתכון

צמחוני

טרטר סלמון על לחם מלא גבינת שמנת וגליל מלפפון ירוק

מצרכים ל 8 מנות לטרטר:  800 גרם סלמון טרי חתוך לקוביות קטנות  3 כפות טחינה [...]

המשך למתכון

צמחוני

פיתה ענן במילוי שווארמה של כרוב, טחינה ובצל ירוק

מצרכים ל 8 סועדים  “לשווארמה כרוב” 1 כרוב בינוני פרוס לרבעים ללא החלק הקשה שמחבר [...]

המשך למתכון

צמחוני

סופלה שוקולד עם שמן זית

מצרכים ל 10 מנות (מתכון שחייב משקל) 490 גרם שוקולד מריר  230 מ”ל שמן זית [...]

המשך למתכון

צמחוני

פילה סלמון צרוב

מצרכים ל-5 מנות: קילו פילה סלמון (5 יחידות של 200 גרם) לסלסה – 2 עגבניות [...]

המשך למתכון

צמחוני

מרק שורשים לבנים

מרק שורשים לבנים מצרכים ל-10 מנות: 8 כפות שמן הביתקילו ארטישוק ירושלמי קלוף וחתוך לטבעות [...]

המשך למתכון
בודק...