איך מוסקים זיתים? מסורת עתיקה מול טכניקות מודרניות

איך מוסקים זיתים? מסורת עתיקה מול טכניקות מודרניות

מסיק זיתים היא מסורת חקלאית עתיקה, בת אלפי שנים, שהתפתחה והשתנתה לא מעט במהלך השנים. טכניקות מודרניות וחדשניות משכללות ומייעלות את הדרכים להורדת הזיתים מן העץ שעליו הם צמחו. לאט ובהדרגה הן תפסו את מקומן של המסורות העתיקות.

המסורת העתיקה למסיק זיתים

בעת העתיקה שיטת מסיק הזיתים הייתה בעיקרה פיזית ואינטנסיבית, אבל שימשה גם כפעילות קהילתית מגבשת. הדרך להוריד את הזיתים מן העץ הייתה בעיקרה ידנית, ועירבה שימוש במקלות עץ או מוטות, על-מנת לשקשק את הענפים ולהפיל את הזיתים הבשלים ארצה, הישר על גבי רשתות רחבות, שנפרשו סביב גזע עץ הזית. המוסקים היו יכולים בשלב זה לאסוף בזהירות את הזיתים בידיים, ולוודא שהפרי לא ניזוק יתר על המידה בתהליך.

מסיק זיתים מסורתי - חובטים קלות בענפי עץ הזית באמצעות מוטות
מסיק זיתים מסורתי - חובטים קלות בענפי עץ הזית באמצעות מוטות

השיטה המסורתית הצריכה מספר די גדול של אנשים שעבדו יחד בשיתוף פעולה, אם רצו למסוק כמות משמעותית של זיתים. זוהי מסורת שהייתה מלאה במשמעות תרבותית, ולעתים קרובות אף לוותה בפסטיבל קהילתי שלם ובטקסים מיוחדים לציון עונת מסיק הזיתים החשובה. מסיק הזיתים חיזק את תחושת הקהילתיות, והשיטות המסורתיות לביצועו הועברו כידע בין-דורי חיוני לטיפול חקלאי מסור בזיתים.

איך מוסקים זיתים בימינו? שיטות מודרניות

עם הופעת הטכנולוגיות החדשניות והתקדמות ענף החקלאות, חלו שינויים משמעותיים בשיטות למסיק זיתים. הביקוש לשמן זית נמצא בעלייה מתמדת, והחקלאים מוכרחים להצליח לייעל את העבודה באמצעות שיטות חדישות, כדי לספק את צרכי השוק, וזאת מבלי לפגוע בזיתים הנמסקים וכמובן שגם לא בעץ הזית היקר לליבנו מאוד.

המיכון המודרני משחק תפקיד מרכזי בייעול המסיק ובהפחתת העבודה הפיזית האינטנסיבית שהאדם נדרש להשקיע במסיק הזיתים. ישנן שתי שיטות מודרניות מרכזיות למסיק זיתים שנמצאות בשימוש רחב בקרב רוב מגדלי הזיתים:

מסיק זיתים ממוכן

מסיק זיתים שנעשה באמצעות מכונות וכלים חקלאיים כבדים הפך לעמוד השדרה של מסיק הזיתים בימינו. רוב המשקים הגדולים והמודרניים, שצריכים לעמוד במכסה מסוימת של זיתים שמועברים לבית הבד, עושים שימוש בכלים הללו בעת המסיק.

אחת המכונות החשובות בתהליך היא “המנערת”. מדובר במכונה ניידת שמתקרבת לעץ הזית, לופתת את בסיס הגזע באמצעות זרוע מיוחדת ומתחילה לנער את ענפי העץ בעדינות, על-מנת לגרום לפירותיו (הזיתים) הבשלים להתנתק וליפול ארצה, על רשתות האיסוף שנפרשו על הקרקע שמסביב לעץ, מבעוד מועד.

מפעולת המנערת תוכלו להתרשם בסרטון הקצר שמתעד בקצרה את התהליך כולו במשק אחיה, מן המסיק ועד הביקבוק של שמן הזית הזך והמשובח:

חשוב לציין שהמכונה שמבצעת את פעולת הניעור עושה זאת בצורה יחסית עדינה ומבוקרת. בנוסף לזה, עץ הזית ידוע בעמידותו בפני המכות והניעורים שהוא סופג, ולמרות שהוא עלול להיחבל מעט בתהליך המסיק הוא מצליח להתאושש מכך די מהר ובאופן מלא.

מכשור ידני למסיק זיתים

כשיטת ביניים, בין הישן לחדש, ישנם חקלאים שעושים שימוש במכשור ידני למסיק הזיתים בכרמים שלהם. מכשירים מעין אלה משמשים בעיקר בחלקות חקלאיות קטנות, או במטעי זיתים שנמצאים באזורים שאינם נוחים לגישה עבור המיכון הכבד. המכשור הידני הינו קל משקל ומאפשר למוסקים לברור בקפדנות את הזיתים הבשלים שברצונם למסוק, וזאת מבלי לפגוע בעץ הזית.

מסיק זיתים באמצעות מכשור ידני
מסיק זיתים באמצעות מכשור ידני

סיכום

מסיק הזיתים מצוי במשחק תמידי ומרתק בין המסורת העתיקה לבין החידושים המודרניים. אמנם המסורות העתיקות עירבו במלאכה שלל אנשים מן הקהילה, ואף יצרו תחושה של עבודה יחדיו למען הצלחה משותפת של עונת המסיק החשובה, אבל השיטות המודרניות בהחלט הכניסו מהפך בחייהם של מגדלי הזיתים: הן הגבירו משמעותית את יעילות העבודה, ובמקביל הפחיתו את אינטנסיביות העבודה הפיזית שמושקעת במסיק הזיתים.

לכל שיטה היתרונות והחסרונות שמגיעים איתה, ולכן מוצאים לא פעם מגדלי זיתים שבוחרים במודע לשלב בין שימור מסיק הזיתים המסורתי, לבין מסיק זיתים חדיש וממוכן. מה שלא יהיה, חשוב להביא את הזיתים שנמסקו כמה שיותר מהר לבית הבד, לטובת עצירת שמן זית טעים ובריא.

28.00890.00
4.9411.20 ל-100 מ''ל
59.00926.00
5.148.00 ל-100 מ''ל
57.00926.00
5.148.00 ל-100 מ''ל
בודק...