לא רק לבישול: הכירו את השימושים הנכונים והנפוצים בשמן הזית

הוא משדרג כל מאכל, בריא יותר מכל שמן אחר, מכיל סגולות בריאותיות, הכרחי ונפוץ כמעט בכל בית ויעיל למגוון רב של מטרות. זהו כמובן שמן הזית שניתן להגדירו כחומר גלם המבוסס על מסורת ארוכת שנים, בעל מרקמים וטעמים שונים. 

שמן זית הוא מיץ טבעי המופק מהזית. בזית קיימים 3 מרכיבים –  מים, גפת ושמן זית.

אחוז השמן בזיתים נע בין 15% ל-30%. מדובר באחד המתבלים הפופולריים בכל מטבח ישראלי. ניתן לתבל איתו סלטים, דגים נאים ומאכלים קרים, ומנגד לשלב אותו בכל תבשיל כדוגמת מרקים, מאכלי עדות ועוד.

השימוש הנכון בשמן זית יהיה בעיקר לתיבול, להקפצת ירקות, כתוספת לתבשילים או לטיגון שטוח ומהיר כמו להכנת חביתה וכו. בישראל 56 זנים שונים של זיתים, שהשוני ביניהם הוא בצורה, בתכולת השמן, צבעו וטעמו.

בישראל צורכים כ-2.5 ליטר שמן זית לנפש, יפה אבל לא מספיק ביחס למדינות אגן הים התיכון שם צורכים כ-12 ליטר לנפש בשנה.. יש לאן להתקדם.

איך מיצרים שמן זית?  תחילה – מסיק הזיתים. העונה מתחילה אחרי סוכות וזהו החלק הראשון בשרשרת היצור, המתחיל בהורדת הזיתים מהעץ. קיימות כמה דרכים לביצוע המשימה- באמצעות בוצרת ומנערת חשמלית או בשיטה הוותיקה ע”י מקלות .

בשלב הבא, עוברים הזיתים לבית הבד, תוך שמירה על פרק זמן קצר בין המסיק לבית הבד. הקפדה על משך זמן קצר להעברת הזיתים מאפשרת קבלת חמיצות נמוכה של השמן היות שהזית אינו מתפרק.

בבית הבד, המפעל בו מייצרים את השמן, נכנסים הזיתים למכונת ה”פסטה” הכותשת את הזיתים ומפרידה בין המוצקים לנוזלים. לאחר תהליך שאורך כשעה מקבלים שמן זית טרי ואיכותי.

מה היא כבישה קרה? זהו סוג של דחיסה והידוק השומרים על חומצות השמן וכך מאפשרים לשמור על הרכיבים הנהדרים שלו כדוגמת וויטמין E, אומגה 9 ועוד.

מה לגבי מיתוס הטיגון בשמן זית?

שמן זית איכותי מתפרק בטמפרטורה של בין 250 ל-400 מעלות, הרבה מעבר לשמנים אחרים. לכן בריא יותר לטגן עם שמן הזית בהשוואה לטיגון בשמן הקנולה או הסויה. התפרקות השמן תלויה באיכות הזיתים והשמן המופק, וככל שהחמיצות של השמן נמוכה יותר כך עמידות השמן לטיגון היא יותר גבוהה.

לא מומלץ לטגן טיגון עמוק רק בשמן זית אלא לערבב בין שמן הזית לשמן הקנולה.

למה שמן זית כל כך בריא לנו ביחס לשמנים אחרים?

קיימות שתי סיבות להיותו של שמן הזית כל כך בריא לגוף שלנו:

תהליך כבישה קרה השומר על כל המינרלים והוויטמינים שיש בשמן.

הרכב השמן – שמן הזית מורכב ברובו מחומצת שומן בלתי רוויה, התורמת רבות להפחתת הכולסטרול המזיק לגופנו ה- LDL, וזאת מבלי להפחית את הכולסטרול הבריא לגופנו ה- HDL, שתורם לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם.

שמן זית, לא רק במטבח 

שמן זית הוא לא רק מעולה לתיבול סלטים ומאכלים, אלא גם מככב בארון התרופות כתרופת סבתא פופולרית מאוד. שמן זית עשיר מאוד בוויטמין E המחליף תאי עור מתים ותואם להצערת העור ובנוגדי חמצון המחסנים את הגוף בצורה טבעית. לכן הוא הפך לאמצעי נהדר לאיזון לחץ דם וכולסטרול, למניעת התקפי לב, להקלה על כאב ולתרומת אנרגיה זמינה לגוף.

אם תשאלו את הסבתות, הן מיד תגדנה לכם ששמן זית נהדר לטיפול באקנה, לכאבי אוזניים, לשיקום העור, לטיפול בקשקשים, למניעת נשירה, לטיפול בחניכיים כואבות ועוד ועוד. תוכלו למצא ברשת האינטרנט  שלל מתכונים לערבוב שמן זית עם מוצרים שונים לקבלת תרופות פלא.

דוגמה פופולרית מאוד לטיפול בנשירת שיער, היא ערבוב של ביצה אחת עם 2 כפות שמן זית, ומריחה על הקרקפת למשך 40 דקות במשך 3 פעמים בשבוע. מתכון זה מונע נשירה וגם יעיל לטיפול בקשקשים. דוגמה נוספת היא להקלה על כאבי שיניים, ערבבו טיפות של שמן ציפורן עם טיפות של שמן זית, מרחו על האזור הכואב ותחושו הקלה.

אך לא רק, מסתבר שהשימוש בשמן זית יעיל גם לניקוי הבית – ממש כך. שמן זית שומר על הלהב של סכיני המטבח, שומר על כלי עץ ומעניק להם ברק, נהדר לניקוי עלים וצמחים, להברקת רהיטים ועוד.

28.00890.00
4.9411.20 ל-100 מ''ל
59.00926.00
5.148.00 ל-100 מ''ל
57.00926.00
5.148.00 ל-100 מ''ל
59.00926.00
5.148.00 ל-100 מ''ל
32.00
12.80 ל-100 מ''ל
בודק...